Roger Ver werd rijk door vroeg te investeren in bitcoin en staat sindsdien bekend als Bitcoin Jesus. Ver is een nieuwe business begonnen: bij hem kun je met bitcoin het staatsburgerschap van het Caraïbische belastingparadijs Saint Kitts and Nevis kopen.
Dat schrijft Bloomberg. Het eilandenstaatje kent al sinds 1984 een investeer-voor-een-paspoort-beleid.
Koop een villa, krijg een paspoort
Als je onroerend goed ter waarde van 400.000 dollar koopt, krijg je daar een paspoort voor, waarmee je zonder visum naar 120 landen kunt reizen. Saint Kitts kent geen inkomens- en vermogensaanwasbelasting, en een ruimhartig bankgeheim.
Ideaal dus voor mensen die een vermogen willen veiligstellen. Rijke Chinezen zijn een ideale markt voor Saint Kitts, ware het niet dat Chinese staatsburgers per jaar slechts maximaal 50.000 dollar mogen overmaken naar het buitenland.
Sluiproute voor Chinezen
Bitcoin biedt een prima alternatieve route, redeneert Ver. De rebelse virtuele munteenheid onttrekt zich grotendeels aan het toezicht van nationale overheden. Daarom is bitcoin al bekritiseerd als witwasmiddel. “Ik ga volgende maand naar China om uit te leggen dat bitcoin de makkelijkste manier is om buitenlandse betalingen te doen”, zegt Ver tegen Bloomberg.
Ver: "Een bemiddelaar in Saint Kitts vertelde me dat hij medelijden heeft met zijn Chinese klanten. Ze moeten allerlei vrienden en familie inschakelen om het geld beetje bij beetje te sturen. Bitcoin is daar de oplossing voor."
Een inwoner van Peking zou in China bitcoin kunnen kopen bij een online marktplaats. Via een smartphone kan hij het geld naar Saint Kitts sturen, zonder dat één overheid ter wereld dat weet.
Miljonair die VS de rug toekeerde
Ver was oorspronkelijk Amerikaan, maar wil niets meer met zijn geboorteland van doen hebben sinds hij werd veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf wegens het verkopen van explosieven op eBay zonder vergunning. 'Bitcoin Jesus' houdt het erop dat zijn product een rotje was om vogels te verschrikken op landbouwgrond. In februari van dit jaar werd hij staatsburger van Saint Kitts.
Op zijn 25e was hij al miljonair met een handel in computeronderdelen, maar het geld stroomde pas echt binnen toen hij in 2011 tienduizenden bitcoin kocht. Die kosten toen ongeveer 1 dollar per stuk, maar zijn nu ongeveer 600 dollar waard. Sindsdien reist hij als evangelist van bitcoin de wereld over.
Sinds de VS landen met een bankgeheim onder vuur namen om belastingontduiking op te sporen, doen steeds meer Amerikanen afstand van hun nationaliteit.
Lees ook
Bitcoin is geen bruikbaar alternatief voor geld, aldus DNB
Nederlandse miljonairs clusteren rond Amsterdam
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl